CCS (Constant Current Source)

De CCS ofwel de Constant Current Source.

De CCS is een zeer veel toegepaste schakeling in de elektronica. Het is lastig om in heel eenvoudige bewoordingen uit te legen wat is en doet maar ik zal hier een poging wagen dat te doen. Het zal onvermijdelijk een beetje technisch worden maar dat kan bijna niet anders, waarvoor mijn excuus. Mocht je meer info over deze mod willen hebben, gewoon even bellen.

Wat doet een CCS?

CCS betekent “Constante StroomBron” en dat is dan ook precies wat het is. Het is een eenvoudige schakeling die ervoor zorgt dat de stroom door deze schakeling constant op een vooraf ingestelde waarde blijft, niet meer en niet minder.

Waar passen we het vooral toe?

De CCS word zeer veel gebruikt in de wereld van de elektronica maar waar wij hem vooral toepassen is als belasting van de buis i.p.v. een weerstand en dan vooral in de 1 en / of tweede trap van de pre amp van de versterker.

Waar zit de CCS?

De CCS zit “boven de buis” in plaats van de “anode” weerstand. De voedingsspanning gaat via deze anode weerstand naar de buis. I.g.v b.v. een ECC83 is deze weerstand vaak 100K (Kilo Ohm) Dat is de belasting die de buis “ziet” en deze weerstand bepaald ook voor een groot deel de stroom die door de buis heen kan lopen echter,…Deze stroom is sterk afhankelijk van de voedingsspanning, als deze varieeert (en dat doet ie en in sommige gevallen wel 10-20%) zal ook de stroom door de buis variëren evenals de “sound” die door deze buis gemaakt word. De CCS zal de stroom, binnen zeer ruime grenzen, constant houden. I.g.v. een ECC83 op ongeveer 1 tot 1,5 mA. (Afhankelijk hoe de CCS is ingesteld) De variatie in deze ingestelde stroom blijft beperkt tot hooguit een paar procent.

Wat is nu het voordeel van een CCS?

Wel, dat zijn er een paar;

  1. De stroom is als boven beschreven constant dus de uiteindelijk prestatie & klank zijn ook zeer stabiel.
  2. Een ander voordeel is dat de buis niet b.v. een belasting (load) van 100K ziet maar een belasting van een paar mega Ohm.
  3. De PSRR (Power Supply Rejection Ratio ook wel, foutief, Power Supply Riple Rejection genoemd) is veel beter dan die van een weerstand. (haalt gemakkelijk =>50-60 dB)
  4. Lagere eigen ruis dan welk type weerstand dan ook.

Da’s leuk maar wat hoor ik daar nu van terug?

  1. Je hebt altijd iets meer gain uit de trap met de CCS t.o.v. een weerstand belasting. Je haalt vrijwel de volle 100% versterking uit de buis waar de CCS op word toegepast. Met een weerstand load op een ECC83 kom je vaak niet verder dan een versterking van 60-70% van de eigen versterking van de gebruikte buis. Dit is in de meeste gevallen in de praktijk fijn maar mocht het allemaal een beetje “te” worden kunnen we dat eenvoudig oplossen.
  2. Minder brom en ruis uit die trap. Vergeet niet dat alle ruis en brom opgepikt in de eerste trap door de hele amp verder versterkt word1
  3. Meer diepte en dynamiek in het geluid en in je spel, het verschil is echt groot.

We hebben een standaard CCS gemaakt (foto’s volgen) die we op vrijwel alle voorkomende pre buizen toe kunnen passen. Geïnteresseerd geraakt? Neem contact met ons op en we leggen u graag het e.a. uit.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien